НИМХ остава в протестна готовност

Общество

18-02-2022, 17:21

Снимка:

НИМХ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

От Националния институт по метеорология и хидрология няма да спират прогнозата за времето, но остават в протестна готовност, докато изцяло не бъдат приети промените в Закона за водите, съобщава БНТ.

Оттам днес казаха, че са спрели протеста, защото вчера в Народното събрание той е бил политизиран.

Днес метеоролозите и хидролозите казаха, че искат да запазят института си като научна организация. Изразиха опасения, че когато отидат към Министерството на околната среда и водите, няма да могат да обслужват другите седем ведомства, които търсят тяхната експертиза.

Обвиниха БАН, че чрез просветното министерство си отмъщава за излизането на института от Академията през 2018-та. Казаха и че има голяма вероятност, когато преминат към министерството на екологията, много хора да напуснат.

"Всеки сам ще си вземе решението, когато му дойде времето. Ако условията се подобрят няма нищо лошо в това. Ние не сме трън в очите на правителството, има много по-належащи проблеми, които трябваше да реши, но така или иначе се случи, ще видим дали обещанията на министър Сандов ще се потвърдят, че всичко ще остане както е - цялата структура ще се запази", подчерта Евелина Дамянова, хидрогеолог в НИМХ.

Учените казаха още, че са искали да преминат към Министерския съвет, защото е равно отдалечен от министерствата, които се ползват от данните им. Премиерът обаче казал, че вече има твърде много звена към него. Днес от института потвърдиха, че спират протеста, защото е бил политизиран и повече няма да спират прогнозата.

"Засега нямаме такива планове, но оставаме в протестна готовност, тъй като остават да бъдат приети още няколко неща, както в Закона за водите, така и в Закона за бюджета и както се видя единствено, когато спрем прогнозата за времето, обществото ни забеляза", коментира Христо Христов, прогнозист на времето в НИМХ.

От Института очакват да видят още дали ще се наруши научната им автономия, дали ще се запази делегирания им бюджет и как ще се назначава директора им.