Отпада изолацията след заразяване с Covid-19 в Англия

91% от британците над 12 години са с първа доза ваксина

Законовото изискване за самоизолиране след заразяване с Covid-19 се очаква да отпадне от следващата седмица в Англия, съобщиха от Даунинг стрийт.

Всички останали ограничения, свързани с пандемията, ще отпаднат през следващите дни в рамките на новия план на правителство „Да живеем с Covid“. В момента дали положителен тест или хора със симптоми трябва да се самоизолират до 10 дни. Решението ще бъде оповестено в понеделник лично от премиера Борис Джонсън.

Той вече заяви, че ваксината е променила баланса, но лейбъристите предупредиха да не се бърза с „обявяване на победа преди да е приключила войната“.

Някои учени и благотворителни организации също изразиха загриженост от плановете за вдигане на всички ограничения, докато заболяването продължава да се шири. Данните показват, че 91% от британците над 12 години са с първа доза ваксина, 85% с втора и 66% с бустерна или трета доза ваксина. По принцип срокът на приетия от парламента закон за коновавируса е до 24 март.

Според някои съобщения новият план предвижда да бъде прекратено доставянето на безплатни латерални тестове по домовете, но това не е потвърдено. Специалният пратеник на Световната здравна организация за Covid-19 доктор Дейвид Набаро заяви, че това ще бъде голяма грешка.