КТ "Подкрепа" предлага всички музеи и галерии да затворят на 22 февруари в знак на протест

Общество

21-02-2022, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Националната федерация “Култура“ към КТ "Подкрепа" призовава всички специалисти от музеите и галериите в България към ефективни протестни действия на 22 февруари (вторник) 2022 година заради обидните, унизителни и необмислени параметри на средствата, предвидени за развитие на нашите институти в подготвяния Закон за държавния бюджет за 2022 г. Това заявяват от Националната федерация “Култура“ към КТ „Подкрепа“, предаде БНР.

На 22 февруари 2022 г. призоваваме всички музеи и галерии в страната да бъдат затворени за посетители, призовават от синдиката. Оттам питат биха ли им предложили практически модел за оцеляване на музеите, галериите и библиотеките, при положение, че увеличението в бюджета за тяхното развитие би било съответно 5% и 9.2%?

"Смятат ли, че тези пари ще им стигнат дори само да „бършат прах“ на работните си места, каквато е очевидно представата на министър Асен Василев за основните занимания на специалистите от тяхната гилдия?

"Това ли означава „непримиримост с бедността“ по модела на споменатия министър и как с подобни „далновидни“ решения ще съумеем наистина да се разделим с бедността /и в културата/ завинаги? Ако е така, предлагаме той още веднъж да огледа числата за нашата сфера в проекта за бюджет", пишат синдикалистите.