Зелените сертификати у нас вероятно ще отпаднат от 20 март

Общество

21-02-2022, 15:45

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това заяви министър-председателят Кирил Петков на брифинг в Министерски съвет

Към 20 март ще е възможно да паднат всички противоепидемични мерки в страната, включително "зеления сертификат". Това прогнозира премиерът Кирил Петков на брифинг, в който участваха още главният държавен инспектор Ангел Кунчев и здравният министър Асена Сербезова.

Петков подчерта, че според прогнозите и анализите до 20 март COVID картата на страната ни отново ще е зелена и ще се върнем в първия етап от плана на властите за справяне с пандемията. Oчакванията са съвсем скоро цялата страна да е в зелената зона на разпространение на заболеваемостта, което ще позволи и премахването на ограниченията, свързани със зеления сертификат у нас. Оттам нататък той ще се ползва единствено при пътувани в рамките на Еропейския съюз.

Здравният министър Асена Сербезова подчерта, че планираното отпадане на ограниченията не означава, че не си заслужава да се ваксинираме.

"Статистиката от болничните заведения показва, че 90% от тези, които губят битката с COVID-19, не са били ваксинирани. Числата са категорични. От друга страна ние се научаваме да живеем с вируса и мерките. Начинът, по който се справяме със заболяването, претърпява своята еволюция", коментира още Сербезова.

Oт своя страна доц. Ангел Кунчев коментира, че още от 24 февруари собствениците на заведения вече ще могат свободно да приемат посетители, без те да се налага да представят сертификат. Изискването такъв да имат хората от персонала обаче остава. Ще се позволи и смесването на паралелки в училищата, както и посещаването на занимания в езикови центрове до 12 души едновременно.