Близки на издирваните 7 българи казват, че са оставени без никаква информация

Общество

21-02-2022, 18:26

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Влошаване на времето може да забави спасителната операция по издирването на изчезналите пасажари от пламналия ферибот в Гърция, съобщава БНТ.

7 българи продължават да са в неизвестност. Техни близки и роднини вече са пристигнали на пристанището в Корфу. Температурата на кораба все още е твърде висока, а пожарникари се опитват да достигнат до по-ниските нива, заявиха от външно министерство за ,,По света и у нас."

Близки на един от издирваните шофьори Димитър Грънчаров решават сами да започнат издирвателна акция. Синът му е заминал в Гърция, за да търси повече информация на пристанището в Корфу. Съпругата на Димитър разказва, че мъжът ѝ вече е преживявал веднъж подобен огнен ад при пожар в дома им и се надява и този път да е имал късмет.

"Той го е преживял един път и знам, че ще се справи с всякакви препятствия винаги е успявал да се справи и никой не може да ме убеди в обратното…синът му израсна без него, той е винаги по пътищата", каза Елена Грънчарова, съпруга на Димитър Грънчаров.

Елена не изключва по време на пожара Димитър да е помагал на бедстващите пасажери.

"Това, че не получавам информация, мен това ме съсипва тотално, не знаем, това е истинско мъчение. Знам, че се е качил и повече никаква информация, нито дали е по палубите или по каютите, не знам, дали е по камионите, знам, че не седи на едно място, той постоянно се движи и е някъде там", заяви Елена Грънчарова.

За липса на информация повече от трето денонощие разказва и Асен Христов, който е братовчед на друг от изчезналите българи Васил Асенов, който също е шофьор на камион. И тук близките се опитват сами да намерят информация, но попадат единственто на слухове.

"Виждали са го по телевизията, бил е в болница в Солун, бил е в болница в Киркира в Корфу. Всички тези неща ги проверихме, доколкото можем. Нищо съществено и важно, няма такова нещо. Такъв човек няма", заяви Асен Христов, братовчед на Васил Асенов от Разлог.

"Звъниме по централите в болниците. В Солун десет болници, В Киркира 3 болници, не говорят английски."

"Защо от фирмата никой не се обади да каже две думи, да има телефони, ние ги знаем телефоните. Никой не се обади, никой не вдига."

Близки и роднини на Васил се надяват мъжът да бъде намерен, ако бъде засечен мобилният му телефон.

От Министерството на транспорта заявиха, че информация по случая може да дава щабът, сформиран към външно министерство.

"Всичко, което се води като комуникация с тяхното министерство на корабоплаването и островната политика, което е отговорно за спасяването като информация, потвърдена, се свежда до гражданите, което е непотвърдена информация ние не може да го сведем, защото ще всеем паника", заяви Стоян Новаков, заместник-министър на транспорта.

От външно министерство твърдят, че са в контакт с близките на издирваните. Оттам заявиха, няма българи, които да са настанени в гръцки хотели. Почти всички вече трябва да са се прибрали в България, а някои от оцелелите са решили да продължат пътя си към Италия.

"Интубираният наш сънародник, който е в болница е стабилизиран, но оставата под лекарско наблюдение. Другият наш сънародник, който е настанен в болница е напуснал доброволно лечебното заведение", заяви Митко Димитров, директор на пресцентъра на МВнР.

Спасителната акция продължава. Очаква се разследването на инцидента да се ускори, когато температурата на кораба спадне и достъпът бъде безопасен.