Туроператори: НАП е променила условията за помощите със задна дата

Общество

22-02-2022, 11:57

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Това ще забави възстановяването от кризата", смята Димитър Балто

Tуроператори твърдят, че условията за кандидатстване за държавна помощ, се променят със задна дата. От НАП пък опровергават тези твърдения в позиция до медиите.

Димитър Балтов, зам.-председател на ОБТ (обеднение "Бъдеще за туризма"), сподели в ефира на Нова тв, че до ситуацията се е стигнало след писма на приходната агенция, в които се казва, че се променя начинът на изчисление на референтния оборот, а оттук следва и промяна в изчислението на помощите.

"Средствата са за текущи разходи на фирмите, за да продължат да работят и да не фалират. А сега се получава така, че фирмите, оцелели благодарение на тази помощ, ще трябва да я връщат с лихви от 10%. В крайна сметка така ефектът на мярката ще е обратен - вместо да ги спаси, ще ги зароби", обясни той. И допълни, че щом фирмите са вече одобрени и са им изплатени средства, това означава, че според НАП са отговаряли на условията.

"Или НАП не си е свършила работата, или условията са променени. Това ще забави възстановяването от кризата", смята Балтов.