Украйна въвежда военно положение

Свят

24-02-2022, 08:26

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си

Украйна въвежда военно положение. За това настоя президентът Володимир Зеленски. Очаква се окончателното решение за това да бъде взето на извънредно заседание на Националния съвет по сигурност и отбрана, съобщава Нова тв, позовавайки се на Би Би Си.

Зеленски призова сънародниците си да запазят спокойствие и да останат по домовете си. Той каза, че Русия е нападнала военни обекти и граничните пунктове.

Часове преди началото на руската атака, Зеленски се появи по телевизията в Украйна. Но вместо към украинския, се обърна към руския народ.

"Вашите лидери одобриха войската ви да тръгне напред, в земите на друга страна. И тази стъпка може да даде начало на голяма война в Европа. Със сигурност знаем, че нямаме нужда от война - нито студена, нито гореща, нито хибридна. Но ако бъдем нападнати от войска, която се опитва да отнеме страната ни, свободата ни, живота ни и живота на нашите деца, ще се защитаваме. Когато настъпвате срещу нас, ще виждате лицата, не гърбовете ни. Войната е голямо бедствие, което има огромна цена. Вече никой няма да е в безопасност. И кой ще страда най-много? Хората! Кой не иска войната най-силно? Хората! Кой може да я спре? Хората! Има ли такива хора сред вас? Сигурен съм че има", заяви Зеленски.

Той е разговарял с американския си колега Джо Байдън, малко след като Путин обяви началото на военната операция.