Откриват три пункта за евакуация на българи от Украйна

Общество

24-02-2022, 12:34

Снимка:

CNN, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

До сега около 200 души са заявили желание да се евакуират

Българското правителство остро осъжда агресията от Руската Федерация към Украйна, заяви премиерът Петков след закрито заседание на Министерски Съвет на тема ситуацията в Украйна. Военната агресия не беше провокирана от Украйна.

За нас е недопустимо да има враждебни действия в такъв сериозен мащаб в Европа в XXI век, подчерта той. Министър председателят ще участва днес в 20:00 часа на извънреден Европейски Съвет в Брюксел, където лидерите на страните членки ще приемат обща реакция и по-широки санкции спрямо Русия.България ще говори в един глас със всички партньори в ЕС и НАТО, нашето единството е нашата сила, почерта Кирил Петков.

В този момент няма заплаха за България, но въпреки това, българското правителство е изготвило план за действие за осигуряване на енергийна сигурност, кибер сигурност, преглед на запасите и други мерки. Българските граждани могат да са спокойни, че работим много оперативно, заяви министър-председателят.

В момента се откриват три пункта, през които ще могат да се евакуират български граждани от Украйна. До сега около 200 души са заявили желание да се евакуират. Българското правителство е осигурило наземен транспорт и ясни процедури за бързо транспортиране на желаещи българи и украинци към страната.