Байдън: Путин е агресор и избра пътя на войната, Русия ще си понесе последствията

Свят

24-02-2022, 21:33

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Няма да се бием в Украйна, но ще защитим всеки сантиметър територия на НАТО , заяви президентът на САЩ

Руската военна машина предприе брутална атака без оправдание без необходимост. Това каза в изявление тази вечер президентът на САЩ Джо Байдън след военната операция на Русия на територията на Украйна, предаде БНТ. "Това е предварително замислена атака. Путин е планирал това от месеци. Над 150 000 войници са струпани там", заяви Байдън.

"Путин отхвърли всяко честно усилие на САЩ и нашите партньори в НАТО да се реши проблемът с диалог. Седмици наред предупреждавахме, че ще се случи именно това и то става точно така, както го предсказвахме. Руското правителство предприе кибератаки срещу Украйна, видяхме странни, налудничави твърдения, че Украйна ще започне война срещу Русия, че е готова да използва химически оръжия, че подготвя геноцид. В момента, в който Съветът за сигурността на ООН се събра, за да вземе решение и да предотврати война, Путин обяви война", заяви Байдън.

"Ние се отнесохме прозрачно към света, разкрихме доказателства за неговото поведение", допълни президентът на САЩ.

"Путин е агресорът, той избра пътя на войната и сега той и неговата страна ще понесат последствията. Обявявам нови санкции, това ще понесе сериозни загуби за руската икономика. Искам да го кажа ясно - САЩ не правят това сами. 27 членове на ЕС, включително Канада, Нова Зеландия... Срещнахме се с лидери от Г-7 и при пълна солидарност решихме да ограничим способността на Русия да финансира своята военна машина, ще ограничим и тяхната способност да действат в икономиката на 20 век, която е икономика на високите технологии. Ние санкционираме руските банки, основните активи на 4 руски банки в САЩ ]е бъдат затворени. Добавяме имена на хора от руския елит, членове на техните семейства, това са хора, които лично се възползват от политиката на Кремъл и те трябва да понесат и страданието", категоричен е Байдън.

"Утре НАТО ще проведе среща на високо равнище, за да препотвърдим нашата солидарност и да набележим следващите стъпки и всички аспекти на будещите действия", допълни той.

Ще предоставим над 50 милиона долара под формата на военни доставки за Украйна. Нашите войски няма да влязат в Украйна, за да се бият за нея, но ще защитят всеки сантиметър от територията на НАТО. Няма съмнение, че ние сме готови са спазим нашите ангажименти. Днес с атаката на Русия НАТО се обедини и активизира своите планове за реакция", допълни президентът на САЩ.