Очаква се ръст в цените на хранителни стоки заради кризата в Украйна

Общество

25-02-2022, 08:58

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ръст на инфлацията от 1,5% очаква България

"Русият фондов пазар се срина с 40%. Готвещите се финансови санкции срещу Русия само ще задълбочат кризата. Борсите и пазарите в региона ще преустановят дейност заради заличаването на огромна стойност. Вчера бяха заличени за деня над 460 млрд. отценки и капитализация. В краткосрочен мащаб можем да очакваме у нас засилване на инфлацията по всички канали с 1,5% в ускорен мащаб - в следващите 2-3 месеца". Това заяви за "Твоят ден" по NovaNews Преслав Райков, финансов анализатор.

По думите му пазарите на акциите и на държавни ценни книжа са реагирали негативно. "Най-тежко засегнатите са суровините. Очаква се и златото за тройунция да поскъпва. С развитието на конфликта ситуацията ще се успокои", смята той. И допълва, че туризмът също ще бъде засегнат.

"Русия и Украйна са основни играчи на пазарите на зърно - контролират 30% от производството на пшеница и 20% на царевица в световен мащаб, затова може да има ръст в цените на хранителни стоки", посочи Райков. 

Според икономиста Владимир Сиркаров Руската федерация не може да си позволи дълги военни действия от икономическа гледна точка. Нямат капацитета да се изправят срещу Запада. Ситуацията ще има сериозни икономически последици. Ще има потушаване на инфлацията откъм негативни резултат към икономическия растеж. 

Той смята, че към средата на годината ще има успокояване на икономическите пазари.