МВнР: Евакуираме българи от Киев и Одеса със 7 автобуса

Политика

25-02-2022, 11:09

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Tекат разговори и с партньорски държави за преминаване през техните територии

"Външно министерство прави всичко необходимо, за да изведем българите от Киев. Консулът ни там издава български документи за самоличност. Прозвъняват се по предварителни списъци и ги информират в колко часа ще бъде организиран пункт и откъде ще се тръгва. За Киев пътуват 4 автобуса, които се очаква да вземат около 300 души от там. Намират се на 300 км от границата. Днес от Одеса тръгват и три автобуса със 130 души”. Това заяви в ефира на Нова тв Митко Димитров, началник на пресцентъра на МВнР.

По думите му текат разговори и с партньорски държави за преминаване през техните територии.

"В следобедните часове, когато автобусите влязат в Украйна, ще имаме информация кога ще тръгнат за България. Вчера въоръжен човек е заплашвал мисията ни пред посолството, затова не искаме да обявяваме публично точния час и пункт за евакуация. Паниката в момента в Украйна е голяма – разбирам притеснението на гражданите ни там", каза Димитров.

Той призова тези от тях, на които трябва да се изготвят документи за самоличност, да отидат до българското посолство, а останалите – да останат по домовете си. Димитров подчерта, че МВнР още преди три седмици е предупредило сънародниците ни да напуснат територията на Украйна.

„Евакуационните планове бяха изготвени преди три седмици от българска страна, но предвид затварянето на въздушното пространство, се наложи да се действа по друг начин”, увери говорителят на МВнР.