МОН: Всички ученици се връщат в клас от понеделник

Общество

25-02-2022, 15:03

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Всички ученици в страната ще учат присъствено от понеделник, 28 февруари, съобщават от МОН.  Регионалните здравни инспекции по места отмениха ограниченията заради подобряващата се ситуация с разпространението на COVID-19.

През тази седмица на училище бяха най-малките от I до IV клас, както и тези от V до XII клас в 16 области - Варна, Велико Търново, Видин, Габрово, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Пловдив, София-град, София-област, Стара Загора, Разград, Хасково и Ямбол. От вчера беше прекратено онлайн обучението в Шумен, Благоевград, Кюстендил и Силистра. Днес в клас се върнаха и учениците в Търговище. Останалите седем области – Бургас, Добрич, Кърджали, Русе, Сливен, Смолян и Враца възстановяват нормалните занятия в понеделник.

Тогава ще се проведе и еднократното изследване за COVID-19. Без тест в училище могат да влизат притежателите на „зелен сертификат“ – валиден документ за ваксинация, преболедуване, наличие на антитела или отрицателен резултат от лабораторно изследване, съобщават още от МОН.

Тестването беше въведено по настояване на здравните власти като условие за присъствено обучение. Решението дали и кога то ще отпадне отново зависи от тях и е съобразено с параметрите, заложени в Националния план за справяне с пандемията. „Преди началото на последната епидемична вълна са се разболявали около 1000 ученици на седмица. В пика на вълната стигнахме до 12 000. В момента се заразяват около 2000 ученици седмично и част от тях попадат в болница. С други думи, вълната още не е приключила“, поясни по този повод министърът на образованието и науката акад. Николай Денков. Той очаква тестването да отпадне заедно със „зелените сертификати“ най-късно от 20 март т.г.

Към момента Министерството на образованието и науката разполага с достатъчно тестове за ученици. Ако преди изчерпването им седмичното изследване бъде прекратено, те ще останат в резерв за евентуални нови епидемични вълни.