ЕС ще замрази банкови сметки на Путин и Лавров

Свят

25-02-2022, 20:54

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европейският съюз ще замрази банкови сметки на руския президент Владимир Путин и на външния министър Сергей Лавров, но няма да им налага забрана за пътуване в съюза. "Искаме да съхраним възможността за преговори, с които да сложим край на насилието", каза австрийският външен министър Александър Шаленберг непосредствено преди срещата с европейските си колега, която започна късния следобед в Брюксел, съобщава БНР.

Австрийският канцлер Карл Нехамер допусна изключване на руските банки от системата SWIFT, при условие че в Евросъюза има единство по този въпрос.

Към изключване от SWIFT, петролно ембарго и пълна изолация на Русия подкани по-рано днес украинският президент Володимир Зеленски.

Санкциите срещу руския лидер не бяха сред договорените от европейските лидери тази нощ. "Газпром" е сред големите руски компании, на които ще бъде орязан достъпът до западните финансови пазари, но самите енергийни доставки няма да бъдат засегнати.

За какво все пак се разбраха в Евросъюза обобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен:

"На прицел са 70 на сто от руския банков пазар, както и ключови държавни фирми, в това число - в сферата на отбраната. Тези санкции ще увеличат разходите по заемите на Русия, ще повишат инфлацията и постепенно ще подкопаят руската индустриална база. На прицел е и руският елит, чиито депозити пречупваме, така че повече да не могат да крият парите си".