Първите два автобуса от Украйна пристигнаха в България

Мисия Варна

26-02-2022, 09:28

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Благодаря, България, ние дойдохме просто, за да се спасим, бяха първите думи на развълнувани пътници

Първите два автобуса с българи, евакуирани от Украйна, пристигнаха на бълграска територия. Автобусите влязоха в България през ГКПП "Дуранкулак" минути след 8 часа тази сутрин, съобщава БНТ.

Минути след като пристигна у нас шофьорът на единия от автобусите заяви, че всички са много щастливи, че вече са в България.

"Всички граници на излизане от Украйна са затрупани. Много хора, много транспорт и заради това е много трудно да излезеш от Украйна" - каза шофьорът.

Сред пътниците има български граждани, украински граждани, сред които и етнически българи от Украйна. Те отправиха благодарност към българските власти.

"Аз съм от Одеса - това е моят роден град. Сега той е почти разрушен. Много ми е трудно да говоря. Благодаря, България! Моят съпруг е от България. Ние дойдохме просто, за да се спасим". - разказа една от пътничките в автобуса.

"Огромни благодарности към българската държава, автобусния превозвач и всички, които участваха в тази акция. Чакам сега и синът ми да пристигне с втория автобус. В Одеса два дни седяхме с приготвен багаж, самолети хвърчаха над нас, беше много страшно. Прозвъних пет компании и всички ни отказаха, а пък вашата компания каза: "Елате, има място". Оттук нататък трябва да си оправим документите и се надявам да ни помогнат, защото има много хора като мен. Аз имам син на 30 години и не искам там да го убиват. Ние сме българи и не искаме нашите деца да ги убиват там. Даже, ако можете, моля, спасете и колкото се може повече украинци." - призова Таня, етническа Българка от Украйна

Днес започва и евакуацията на българи от Киев. Четири автобуса ще чакат сънародниците ни пред посолството ни в Киев. Те могат да поемат около 250 души.

За БНТ заместник-министъра на транспорта Владимир Върбанов заяви, че ако има още желаещи, автобусите могат да поемат и около 50-60 правостоящи.