Проданов: Загубите от отлива на руски и украински туристи ще са огромни

Политика

26-02-2022, 11:22

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Силно се надявам летният ни туристически сезон да не претърпи крах, заяви министърът на туризма

"Силно се надявам летният ни туристически сезон да не претърпи крах на фона на руската военна операция в Украйна. Загубите за страната ни ще са огромни". Това заяви в ефира на Нова тв министърът на туризма Христо Проданов.

"Винаги съм бил срещу налагането на санкции. Историята показва, че налагането на санкции обикновено касае малките държави като България. Другите намират начини да ги заобиколят. От това страда само българският туризъм. Имаме потенциал да посрещнем 500 хиляду руски и над 200 хиляди украински туристи. В това число не слагаме чуждите граждани, които имат собственост в страната ни. Това са близо милион души, които могат да дойдат тук и да похарчат парите си”, посочи той.

Той коментира и настаняването на бежанците, бягащи от конфликта в Украйна. „Хора, евакуиращи се от Украйна, пристигат на наша територия. Това, което правим ние е да събираме оферти от собственици на хотели, които да ползваме за бази за настаняването им – разбира се срещу заплащане”.  

По думите му парите ще дойдат от държавната хазна. „Искаме да предложим нощувка и пълен пансион с изхранването. Това е което сме подали като оферта на хотелиерите. Ще разчитаме разбира се и на европейска солидарност. Защото като най-близка държава до Украйна е нормално бягащите от военните действия да се обърнат към нас”.

"Нямаме абсолютно никакви ограничения – могат да кандидатстват хотелиери от цялата страна, които могат да предоставят подслон и подкрепа. В Министерски съвет ще бъде разположен координационен център, който ще разпределя пристигащите. Надяваме се до понеделник да имаме готовност да свършим това, което се очаква от нас”.