Русия ограничава полетите на българските авиокомпании

Политика

26-02-2022, 16:09

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това съобщи "Росавиация"

Русия ограничава полетите на авиокомпании от България, Полша и Чехия заради неприятелските решения на техните авиационни власти. Това съобщиха от Росавиация.

„Във връзка с неприятелските решения на авиационните власти на България, Полша и Чехия от 26 февруари 2022 г. от 15.00 часа московско време за авиопревозвачите на посочените държави и/или регистрирани в тях се въвеждат ограничения за изпълнение на полети на територията на Русия, включително транзитни полети през въздушното пространство на Русия“, се казва в съобщението.

„Това решение е взето в съответствие с нормите на международното право като ответна мярка на забраната за полети от и на територията на посочените държави от руските авиопревозвачи или такива, които са регистрирани в Русия“, добавят от Росавиация.

Снощи България въведе забрана за излитане/кацане и навлизане на руски самолети във въздушно пространство на страната. Всички въздухоплавателни средства с лиценз издаден от Руската федерация не могат да навлизат в суверенното въздушно пространство на Република България, включително въздушното пространство над териториалните води.

Забраната влезе в сила от 00.00 на 26 февруари 2022 г.

Действието се предприема във връзка с изострянето на военния конфликт и в знак на солидарност с Украйна.