МВнР: Комендантският час в Киев затруднява евакуацията на българите

Политика

26-02-2022, 18:25

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Търсим най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем нашите сънародници, заяви министър Генчовска

"Съвместно с нашите служби за сигурност търсим най-удачния начин за осигуряване на безопасен коридор, по който да изведем от Киев нашите сънародници‘‘. Това каза министърът на външните работи по време на извънреден брифинг в МВнР, в който участие взе и министър-председателят Кирил Петков.

Министър Генчовска подчерта, че е създадена  специална група под формата на приложение, в която са включени всички желаещи за евакуация от Киев. Чрез нея, нашите сънародници вече са информирани за часа и мястото на тръгване през утрешния ден. Основната ни задача е да изведем сънародниците ни от Киев в посока безопасно направление, откъдето ще тръгнат към България, добави тя. 

По думите й, от Одеса за България вече са тръгнали три пълни автобуса, като в тях освен български граждани сме имали възможност да качим четирима италианци и двама украински граждани.

През утрешния ден от Одеса тръгват два автобуса, съвместно с автобуси на гръцкото Генерално консулство и ще бъдат придружавани от полицейски ескорт. 

,,Препоръчали сме на всички български граждани, които тръгват с лични автомобили, да зареждат по 20 литра гориво и да поддържат непрекъснато пълни резервоари до напускане на украинската територия‘‘, отбеляза още външният ни министър.

На граничните пунктове в Румъния и Молдова има наши дипломатически служители, които ще оказват помощ за безпроблемно преминаване през граничните пунктове.

В Киев е обявен комендантски час от 17:00 ч. до 08:00 ч. сутринта, до понеделник, което изключително много затруднява евакуирането на нашите сънародници, тъй като те нямат право да напускат домовете си и да се придвижват, стана ясно на брифинга, даден от външния министър.