ЕС затваря небето си за всички руски самолети, осигурява оръжие на Украйна

Свят

27-02-2022, 19:54

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Прекратява се дейността на руските медийни групи "РТ" и "Спутник", заяви Урсула фон дер Лайен

"Европейският съюз затваря въздушното си пространство за всички самолети на руски авиокомпании, включително и частните самолети на олигарсите." Това съобщи председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен, предаде БНТ.

"ЕС ще спре руската медийна машина, която няма да може да разпространява лъжи и оправдания на войната на Путин. Ние разработваме средства, за да забраним токсичната и вредна дезинформация в Европа", заяви още фон дер Лайен.

"Европейският съюз застава отново в подкрепа на Украйна и на санкциите срещу агресора, който е Русия на Путин.За първи път Еврсъюзът ще финансира закупуването и изпращането на оръжие и друго оборудване на страна, която е атакувана.Това е преломен момент. В същото време затягаме още веднъж санкциите срещу Кремъл и неговия съратник - режимът на Лукашенко. Затваряме въздушното пространство на Европейския съюз за руснаци, техни самолети няма да могат да кацат, излитат или да прелитат над територията на европейския съюз", заяви фон дер Лайен.

Санкциите ще засегнат 70 на сто от руския банков сектор. Международните резерви на руската централна банка също са на прицел.

"Ще парализираме активите на руската централна банка. Това ще замрази транзакциите й и ще направи невъзможно Централната банка да оперира с активи. И накрая, ще работим за забрана на руските олигарси да използват финансовите си активи на нашите пазари. Всички тези мерки значително ще навредят на способността на Путин да финансира войната си", заяви Урсула фон дер Лайен.

Изключването на част от банките от SWIFT ще има сериозни последици за руската икономика. Платежната система със седалище в Белгия осигурява комуникация между повече от 11 000 банки в над 200 държави. Мрежата позволява финансовите институции да изпращат и получават нареждания в сигурна среща и предлага специализиран софтуер. След като руските банки бъдат изключени от SWIFT, руските компании ще бъдат сериозно затруднени да осъществяват сделки и транзакции в чужбина. Русия все пак има алтернатива, защото от 2014 година насам разработва своя собствена система за плащания. Засега обаче тя оперира предимно вътре в страната и
в Азия.

Следващата седмица се очаква да бъде създадена и трансатлантическа работна група, която да осигури ефективното прилагане на финансови санкции. Европа, Америка и Канада ще се опитат да привлекат на своя страна и други държави, в които руските олигарси биха могли да укриват