Николай Василев: Продължаване на войната ще струва изключително скъпо

Политика

28-02-2022, 11:00

Снимка:

Нова тв, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ако войната продължи, Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 г., смята бившият министър на икономиката

Ако войната продължи, Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 г. Това каза в ефира на NovaNews бившият министър на икономиката Николай Василев. По думите му, ако военните действия продължат, това ще струва скъпо на Русия.

„Ако войната продължи, това ще струва стотици милиарди на страната. В икономически и финансов план Русия ще преживее това, което България преживя през 1997 година- хиперинфлация и криза. След 2014 година Русия не е подобрила международния си имидж, даже напротив”, обясни той.

Българският политически елит не успя да осъществи енергийна диверсификация, но кризата в Украйна може да забърза този процес, смята бившият министър.

„Вероятно няма да се стигне до спиране на нефта и газа веднага, но Европа може да откаже да плаща за тези суровини и така да спре финансирането на военните действия. Русия обеднява, а ролята й световната икономика намалява”, каза Василев.

Във връзка с наложените икономически санкции на Русия и изключването й от единната разплащателна система, Василев добави, че това е само началото.

„По-голям удар би било замразяване на активите на Русия по света. Изключването й от единната система означава, че никой няма да търгува с нея, няма да печели от износа на суровини и няма да внася такива, необходими за производство”, каза още бившият министър.

По отношение на финансовата рамка на България за годината Василев коментира, че страната е в донро финансово положение, но само може да си създаде бюджетна криза.

„Бюджетът е разхитителен. Над 10 милиарда се прахосват без нужда, а средства за отбрана отново няма достатъчно”, добави той.