НС гласува оставката на Янев утре, предлагат Тодор Тагарев за нов военен министър

Политика

28-02-2022, 18:14

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Тодор Тагарев е предложението за военен министър - това заяви пред медиите Кирил Петков след днешното заседание на кабинета. Утре ще бъде свикано извънредно заседание на НС, за да се гласува оставката на Янев.

"Тодор Тагарев е известен на публиката, напоследък е в много добра обществена роля. Това е изборът на "Продължаваме промяната" в рамките на коалиционния договор, който ние имаме. Всяка една от коалиционните партии дава своето предложение и има право да предлага своите кандидати. Това ще е кандидатът на "Продължаваме промяната" утре", заяви премиерът.

Ще припомним, че Тагарев беше служебен министър на отбраната през 2013 година в кабинета на Марин Райков. През 2016 година бе назначен за директор на Института по отбрана, но година по-късно беше освободен от Стефан Янев, който по онова време е служебен военен министър.

"Аз работих успешно с Янев по време на първото служебно правителство. Това за което не бях съгласен е, че не може да се води индивидуална външна политика през Фейсбук, както и че присъствието му като министър предопределя съдбата на това правителство", допълни Петков. Най-важното обаче били думите „операция“ на Янев, който нарече по този начин инвазията в Украйна.

"Съгласен съм с Радев, че не може да има вакуум, затова още утре свикваме заседание на НС, за да изберем нов военен министър", каза той.