Единадесет строителни материала, които всеки архитект трябва да познава

Арт и Стил

28-02-2022, 18:27

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Материалността на една сграда е това, с което телата ни влизат в пряк контакт - студената метална дръжка, топлата дървена стена и прозорецът от твърдо стъкло биха създали съвсем различна атмосфера, ако бяха, да речем, дръжка от твърдо стъкло, студена метална стена и топъл дървен прозорец (което с новата полупрозрачна дървесина на KTH не е толкова абсурдно, колкото звучи). Материалността е също толкова важна, колкото и формата, функцията и местоположението - или по-скоро неотделима и от трите.

Тук сме подготвили селекция от 11 строителни материала, които трябва да бъдат част от дизайнерския речник на всички архитекти, вариращи от много познати (като бетон, стомана и окачен таван) до материали, които може би са непознати за някои от нашите читатели. Нека да разгледаме тези строителни материали, без които съвременно строителство не би било възможно.

Бетон

Бетонът е най-широко използваният строителен материал в света, което го прави добър начален материал за опознаване. Производни на бетона смеси се използват и като материали за сухо строителство. Той обаче има и значително въздействие върху околната среда, включително въглероден отпечатък до 5% от световните емисии. За да научите всичко за проектирането с бетон, Центърът за бетон разполага с колекция от полезни доклади, много от които са безплатни, а изискват само регистрация.

Тухла

Въпреки твърдата си, правоъгълна форма, създадена, за да се побере в ръката ви, архитектурата от тухли е доказала, че създава красиви структури с правилната изработка. Иновативните мислители намират и нови начини за включване на активна устойчивост в малките елементи на сградата. Комбинацията от бетон, тухли и строителна техника като Komatsu, Caterpillar, JCB и други включително и резервни части за New Holland правят възможно изграждането на почти всички съоръжения и сгради в света. Асоциацията за развитие на тухлите разполага с колекция от ресурси за научаване на повече за тухлата.

Дърво

Един от най-старите и традиционни строителни материали по света, разбира се, е дървото. Материалът започва да придобива нови форми благодарение на продуктите от конструирана дървесина, а с високите сгради и дори полупрозрачните свойства този разнообразен материал се издига до нови висоти.“ ReThink Wood “има голяма колекция от ресурси, за да научите повече за дървото и за да помогнете на архитектите да проектират с него.

Стомана

Градските небостъргачи, каквито ги познаваме, избухнаха благодарение на откриването на стоманата, която обикновено се използва за армировка, но в няколко примера служи като красива кожа.

Пластмаса

Въпреки че за някои това може да изглежда като евтин, неустойчив материал, не бива да се съди толкова бързо за възможностите, които крие пластмасата. Произвеждаме толкова много от нея, защо да не я рециклираме под формата на архитектура или биопластмаса? А какво да кажем за целия нов свят, който идва с 3D принтирането? Американският съвет по химия има чудесен преглед на пластмасите като материал, както и списък на основните им приложения в архитектурата, с връзки към допълнителни ресурси за всяко от тях.

Камък

Друг материал, използван от поколения в определени географски точки по света, камъкът има голямо разнообразие от текстури, цветове и здравина. Въпреки тежката му и солидна материалност, с него все пак може да се работи за постигане на разнообразни форми. Институтът за строителни камъни разполага с разнообразни ресурси, включително информационни листове и листове със спецификации за много от най-често срещаните видове камък, използвани в строителството.

Текстил

Текстилът е използван най-често с помощта на опънати конструкции, но има цяла гама от възможности за използване на този материал- носещи столове, надуваеми пространства, леене на тъкани и дървени тъкани и др. Списанието“ Fabric Architecture Magazine“ разполага с колекция от технически статии за архитекти, а ресурсният им справочник предоставя изчерпателен преглед на продуктите на пазара в тази категория.

Стъкло

Най-използваният от нас материал за постигане на прозрачност и светлина без съмнение е стъклото- един от най-често използваните фасадни елементи в съвременната архитектура. Някои правят още една стъпка напред, опитвайки се да разширят свойствата му, за да създадат "интелигентно" реагиращо стъкло. Образователният център за стъкло на „PPG“ е чудесно място, където можете да научите повече.

Кевлар

Материал, по-здрав от метална броня, със страхотна якост, които със сигурност са предимства при изграждането на големи конструкции. С по-малко твърдия си състав от стоманата обаче той може да промени начина, по който мислим за големите носещи конструкции. Като все още сравнително нов материал, има малко изчерпателни източници на информация за архитектурните приложения на кевлара, но тази статия и този откъс от книгата "Архитектура на материалите" на Джон Фернандес са добри места за начало.

Бамбук

Използването на бамбук обикновено се диктува от географското положение на архитектурния проект. На местата, където бамбукът има смисъл, той е невероятно гъвкав, здрав и устойчив материал, който може да бъде полезен по много начини.

Въглеродни влакна

Всичко, което отразява новите ни усилия в областта на материалите, е въглеродното влакно- "пет пъти по-здраво от стоманата, два пъти по-твърдо, със значително по-малко тегло". Съставът на въглеродните влакна ги прави гъвкави за работа, което им позволява да приемат форми от повърхности до пръти, в зависимост от вашите изисквания.