Зеленски пред Европейския парламент: Днес жертваме живота си заради свободата

Свят

01-03-2022, 15:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа, заяви президентът на Украйна

"Днес се изказвам от името на моите съграждани, гражданите на Украйна, които защитават страната си, като плащат най-високата цена. Те защитават свободата. Много се радвам, че чух вашето слово. Усещам общата ви нагласа, вие сте единни - всички държави в ЕС. Жалко е, че сега всички ние в Украйна плащаме тази висока цена. Това е трагедия за всеки един украинец и за нашата държава. Хиляди вече са убити”. Tова заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски в рамките на извънредно заседание на Европейския парламент днес. Той бе приветстан на крака и с аплодисменти от евродепутатите.

„Имаме две революции, една война, пет дни на руска инвазия. Тотална инвазия. Аз не чета в момента, моето изказване не е написано на хартия. Хартията в нашата страна свършва, това е действителността. Вярвам, че днес жертваме живота си заради свободата и желанието да сме равни, да сме такива като вас. Ние жертваме украинския народ - най-ценното, което имаме. Това е най-високата цена, която можем да платим. Често казваме, че ще спечелим, ще победим всичко и всички. Много се радвам, че може да видите с очите си онова, което се случва. Ние наистина ще победим, убеден съм, че това ще се случи”, категоричен бе украинският президент. 

„Често се казва, че Украйна е избрала да върви по пътя към Европа. Това е нашият основен стремеж. Искам да чуя това и от вас, за да може всички ние да чуем, че подкрепяте украинския избор”, призова Зеленски.

Украинският президент обясни пред евродепутатите, че Украйна е блокирана - никой не може да влезе или излезе. „Всеки един площад ще бъде наричан „Площад на свободата”. Никой няма да ни сломи, ние сме силни, ние сме украинци. Желанието ни е да видим децата си живи”, каза Зеленски и допълни, че през вчерашния ден са убити 16 деца.

„Путин ще продължава да твърди, че това е някаква специална операция и се унищожава военна инфраструктура. Име ли деца обаче на местата, където се намира военната инфраструктура? 16 деца загинаха - вчера! Украинците са силно мотивирани. Ние се борим за своите права и свободи, за живота и за оцеляването си. Това е висшата мотивация у нас. Ние желаем да бъдем равнопоставени членове на Европа. Мисля, че днес ние доказваме и демонстрираме, че това е нашето желание”, допълни той.

Според Зеленски Европейският съюз ще бъде много по-силен с Украйна. „Без вас Украйна ще остане сама. Ние доказахме своята сила. Ние сме точно като вас - докажете, че вие сте с нас. Докажете, че няма да ни обърнете гръб. Докажете, че вие наистина сте европейци. Тогава животът ще възтържествува над смъртта и светлината ще възтържествува над мрака. Слава на Украйна!”, завърши изявлението си пред Европейския парламент украинският президент.

След изказването му отново последваха продължителни бурни аплодисменти.