Андрей Новаков предлага Европа да финансира страните, приемащи бежанци от Украйна

Политика

01-03-2022, 17:06

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Идеята му е ЕС да създаде специален финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период

Държавите, които приемат бежанци от военния конфликт в Украйна, да получат финансова подкрепа от ЕС за справяне с най-спешните нужди по осигуряване на подслон и защита на мигрантите.

Това предложи в Брюксел българският евродепутат от ЕНП / ГЕРБ Андрей Новаков по време на извънредната пленарна сесия на Европейския парламент, посветена на руската инвазия в Украйна. Идеята на Новаков е Европейският съюз да създаде специален финансов пакет със средствата по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период. По думите му тези пари, останали неизползвани от държавите членки, рискуват да бъдат загубени. Новаков посочи като пример аналогичен подход на ЕС за справяне с COVID кризата през 2020 г., когато отново той внесе предложенията за промяна в регламентите, позволяващи неизползваните средства от политиката по сближаване да бъдат пренасочени спешно за справяне с последиците от пандемията.

Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, подчерта, че наличното финансиране може да се ползва със задна дата и да покрива 100% от разходите на държавите, приемащи бежанския поток. Предложението е с тези средства да бъдат осигурявани спешна медицинска помощ, храна, вода и медикаменти, както и да бъдат покривани разходи по транспорт и настаняване на мигрантите.

Предстои идеята да бъде представена на вниманието на Европейската комисия и да бъде подложена на гласуване от Европейския парламент в спешен порядък.