Джо Байдън: Сега Путин е повече от всякога изолиран от света

Свят

02-03-2022, 08:40

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той заяви, че Владимир Путин е единственият виновен за украинската инвазия

Президентът Джо Байдън произнесе пред Конгреса реч "За състоянието на Съюза", посветена на Украйна. В самото начало той помоли всеки, който е в състояние да стане и да отправи ясно послание към света и към Украйна. И демократи, и републиканци се изправиха и с овации и украински флагове изразиха подкрепата си за украинския народ. Много от законодателите символично бяха облечени в синьо и жълто.

В залата присъства украинската посланичка Оксана Маркарова, редом до Първата дама Джил Байдън, която символично носеше слънчоглед на ръкава си.

"Атаката на Путин срещу Украйна е преднамерена и напълно непровокирана. Той отхвърляше усилията на дипломацията. Мислеше си, че Западът и НАТО няма да отговорят. Смяташе, че може да ни раздели, у дома. Мислеше, че може да ни раздели и с Европа. Но Путин сгреши. Бяхме готови, обединени и така и сторихме. Останахме единни", заяви Джо Байдън, цитиран от БНТ.

Той потвърди, че САЩ затварят небето си за полети на руски авиокомпании и се присъединяват към европейските си съюзници, налагайки санкции срещу руски олигарси. Американският президент заяви, че територията на НАТО ще бъде защитена, но че САЩ няма да разполагат войски в Украйна.

"Нека бъда ясен, нашите сили не са ангажирани и няма да се ангажират с конфликта на руските сили в Украйна. Нашите сили няма да отидат в Европа, за да се бият в Украйна, а да защитават нашите съюзници от НАТО - в случай, че Путин реши да продължи на Запад", допълни Байдън.

Той се отклони от предварително подготвения текст и каза по адрес на руския президент, че Владимир Путин е по-изолиран от всякога.

В заключение Джо Байдън подчерта, че ако диктаторите не заплащат цена за своята агресия те причиняват повече хаос. И продължават напред.