Руски дипломат у нас е бил уличен в шпионаж

Политика

02-03-2022, 11:27

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Това стана ясно от прессъобщение на прокуратурата

"В резултат от съвместната дейност на Специализираната прокуратура и Държавната агенция "Национална сигурност" е образувано досъдебно производство за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. В хода на разследването е установено, че гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет, е осъществявал нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическите отношения, на територията на Република България.

"Същото е в противоречие и с Виенската конвенция за дипломатическите отношения. В тази връзка главният прокурор е уведомил министъра на външните работи за събраните в хода на разследването данни с оглед предприемане на действия по компетентност",  съобщиха от  прокуратурата.

"Поздравявам Специализираната прокуратура и ДАНС за поредното разследване за шпионаж в полза на Руската Федерация, застрашаващ националния интерес на РБ. Надявам се, политическите идеи за закриване на специализираните структури да не са в резултат именно на тези успехи", написа по този повод главният прокурор Иван Гешев в Туитър.