МВнР: България обявява за персона нон грата двама руски дипломати

Политика

02-03-2022, 17:39

Снимка:

МВнР

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Те трябва да напуснат страната ни до 48 часа

България обявява за персона нон грата двама руски дипломати. Това обявиха от Министерството на външните работи във връзка с информацията от Специализираната прокуратура и ДАНС, че се разследват неправомерна разузнавателна дейност в полза на Руската Федерация.

Двамата дипломатически представители на Руската федерация трябва да напуснат страната ни до 48 часа.

"Компетентните държавни органи уведомиха министъра на външните работи Теодора Генчовска за събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на граждани на Руската федерация, ползващи се с дипломатически имунитет. Те са осъществявали нерегламентирана разузнавателна дейност, несъвместима с дипломатическия им статут на територията на Република България“, заяви Митко Димитров, директор на дирекция „Пресцентър“ на МВнР, по време на брифинг.

В МВнР е бил привикан посланикът на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова, за да ѝ бъдат връчени две ноти. Поради невъзможност да се яви, нотите са били връчени на Филип Воскресенский, дипломат от руското посолството.

"С първата нота се уведомява руската страна, че България обявява за персона нон грата двама дипломатически служители на руското посолство у нас. А с втората нота - че МВнР остро протестира срещу публикации на посолството на Руската федерация в информационното пространство през последните дни с обидни квалификации и внушения спрямо България и нейните съюзници. Те са в пълно противоречие с многократното декларирани от самото посолство и неговото ръководство политика на уважение и сътрудничество с България БГ", посочи Димитров. И допълни, че използвания от посолството език е несъвместим с дипломатическата практика и обществени норми и представлява недвусмислена обида към Република България.

"Настояваме посолството незабавно да премахне въпросните публикации и да поднесе извинения по съответния ред", каза Димитров.