Каква е разликата между модните и изящните бижута?

Арт и Стил

02-03-2022, 17:00

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Разбирането на разликата между модните и изящните бижута е просто - всичко се свежда до материалите, използвани за изработването на бижутата. За да се определи дали дадено бижу се счита за модно или изящно, е необходимо само да се определи качеството на металите и скъпоценните камъни. Разглеждаме определенията, които експертите по автентификация използват, за да гарантират качеството на бижутата, така че да знаете какво да търсите, когато пазарувате нови изделия, които да добавите към колекцията си.

Бижута, които са модерни

Модните бижута, наричани още бижутерия, обикновено са изработени от неблагородни метали и имитиращи камъни. Тези изделия често са изработени от месинг, мед или алуминий, които са склонни към огъване и потъмняване. Модните бижута включват изделия, изработени изцяло от текстил или кожа, сплави на неблагородни метали и дори метали, покрити с благородни метали като злато или сребро. Пластмасови камъни, кубичен цирконий или бижута с кристали „Сваровски“ са примери за такива камъни.

Някои познавачи на бижута настояват за средна категория, известна като "полуфина", за която се казва, че включва бижута, изработени със златен вермейл или златен пълнеж. "Полуфините" бижута могат да бъдат изработени и с по-евтини истински скъпоценни камъни, като морганит и опал, или с "подобрени" камъни, които са обработени в лаборатория с топлина или химикали, за да изглеждат по-ясни и по-безупречни, а също и за да се промени цветът на камъка.

Въпреки че категорията "полуфина" може да помогне на производителите на бижута да разделят по-точно своите изделия, тя не е стандарт, по който експертите и удостоверителите оценяват бижутата. Поради включването на неблагородни метали "полуфините" бижута все още се считат за модни бижута в очите на експертите - отново материалите, от които са съставени бижутата, определят дали дадено бижу се счита за модно или фино.

Модните бижута имат кратък срок на годност, тъй като са изработени от материали, които са склонни към напукване или потъмняване. Освен това, след като се счупят, е почти невъзможно да се поправят, тъй като топлината, необходима за запояване на месинговите или медните парчета, просто ще почерни златното или сребърното покритие. Модните бижута, от друга страна, са много по-евтини от фините бижута, така че счупеното бижу може лесно да бъде заменено.

Бижута от най-високо качество

Бижутата, изработени от чисто злато, сребро, платина и/или други благородни метали, се наричат фини бижута. В този вид бижута често се използват истински скъпоценни камъни, като например истински диаманти, рубини и сапфири. Изящните бижута са много по-трайни от модните, тъй като са изработени изцяло от масивни благородни метали и скъпоценни камъни и при правилна грижа и съхранение не потъмняват. Освен това фините бижута могат да се поправят, ако се счупят. Въпреки че фините бижута са с по-висока цена, стойността и дълготрайността на тези изделия си заслужават инвестицията, особено ако търсите ръчно изработен подарък за любим човек.

Ако не сте сигурни къде попадат дизайнерските бижута между тези две категории, погледнете състава на изделието. Някои дизайнери повишават цената на модните бижута само заради името на марката, като създават впечатлението, че нискокачественото бижу струва повече. По-голямата част от марките обаче създават само бижута от висок клас, като използват благородни метали и истински скъпоценни камъни. Обърнете внимание на отличителните знаци върху бижутата, за да разберете дали това са просто модни бижута с модна марка или истински изящни бижута.Снимка на Деня

Щрихи от Плевен