Руските военни концентрират силите си за атака срещу Киев

Свят

06-03-2022, 09:34

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Ирпин - град на около 30 км от Киев, е бил подложен на тежък обстрел и бомбардировки

Руската армия концентрира силите си за атака срещу Киев, това заявиха представители на украинските въоръжени сили, предаде БНТ. Ирпин - град на около 30 км от Киев, е бил подложен на тежък обстрел и бомбардировки. Според "Лекари без граници" ситуацията в Мариупол е катастрофална. Президентът Володимир Зеленски с поредно обръщение след разговори със световни лидери.

Украинската решителност и единство ще принудят руските войски да напуснат страната ни, това заяви президентът Зеленски в поредната си тв изява. Той се обърна към жителите на Донбас - регионът, в който се намират самопровъзгласилите се Луганска и Донецка народна република, подкрепяни от Кремъл.

"Донбас! Помните ли какво казваха за вас - никой не е поставял Донбас на колене! И никой няма да успее. Всички в Донецк и Луганск знаят тези думи. Те често се повтаряха. Преди. До днес. Донбас, моментът настъпи! Обръщаме се към всички хора във временно окупираните територии. Към всички, които ни чуват, чиято памет не е изтрита от пропагандата. Чиито очи не са затворени от страх. Чиято душа не е осакатена от цинизъм! Борете се за вашите права! За вашата свобода. За Украйна! Заедно с Херсон, заедно с Бердянск. Заедно с Киев и всички останали украинские градове, които ценят живота и не се страхуват от нищо!", призова Володимир Зеленски, президент на Украйна.

Зеленски е разговарял с американския си колега Джо Байдън, като основните теми са били поредната финансова помощ за Украйна и санкциите срещу Русия. Украинският държавен глава е имал и онлайн с среща с Илон Мъск - основателят на компаниите "Тесла" и "СпесйЕкс". Мъск е получил покана за посещение и е обещал да продължи да доставя приемници за достъп до интернет в Украйна. В много градове на САЩ се проведоха шествия в подкрепа на украинския народ.

Европа показва най-доброто от себе си - така председателят на ЕК Урсула фон Дер Лайен коментира реакцията на Брюксел на руската инвазия в Украйна.

"Нашето единство, нашата решителност и солидарност - това е Европа в най-добрата ѝ светлина! Едно е много ясно - Европейският съюз трябва да се отърве от зависимостта си от руски нефт, газ и въглища. Тази война, започната от Путин, е не само жестока, тя е и борбата на нашите демокрации срещу автокрацията. Това е решаващ момент в нашата история!", заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Днес търсенето на дипломатически изход от кризата продължава - държавният секретар Антъни Блинкен е в Молдова, където ще разговаря с президента и външния министър, след което заминава за Литва. Очаква се днес президентът Владимир Путин да разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган.

Икономическата хватка около Русия за затяга - "МастърКард" и "Виза" обявиха, че прекратяват операциите си в страната. Според последната информация офанзивата на град Мариупол е подновена, заявиха от руското министерство на отбраната. За активни военни действия се съобщава и в района на Ирпин.