Македонска рафинерия № 1 е финалист за BALKAN BUSINESS AWARDS 2022

Тя има над 2500 търговски партньори в Северна Македония и в чужбина

Македонският лидер в производството на рафинирано олио - АЛ-МАКС Струмица, е финалист за престижните Балкански бизнес награди 2022, съобщават организаторите от агенцията за публични комуникации ВИП Комюникейшън.
Престижните награди ще бъдат връчени на 25.03. от 20 ч. в столицата на Косово - Прищина.
Рафинерия "АЛ-МАКС", която работи с капацитет 90 - 100 тона за 24 часа на висококачествено рафинирано слънчогледово масло, е създадена в края на 1998 г. на площ от 10 000 м2. Вече над 25 години тя продава продуктите си в цяла Северна Македония и в чужбина.
Рафинерията е изградена по най-съвременна технология, в нея са монтирани в непрекъснат процес уреди и машини на реномирани производители "ALFA LAVAL" от Швеция и "CERTING" от Северна Македония.
В „АЛ-МАКС” - Струмица работят 90 работници, включително висококачествен екип от инженери, техници и технолози, така че прилагането на високи технологии е гаранция за високото качество на слънчогледовото масло „Бисер”, което с право носи епитета "масло №-1 в Република Македония", произведено в "АЛ-МАКС" ДОО.
"За нас рафинирането от суровина до висококачествено рафинирано 100% слънчогледово масло означава подобряване на качеството на рафинираното масло, което отговаря на очакванията на потребителите за вкус, аромат, цвят и срок на годност", категорични са собствениците на една от водещите компании на Балканите.
"АЛ-МАКС" е единственият производител на висококачествено 100% слънчогледово олио под марката "БИСЕР", което се опакова в различни размери.
Фирмата има повече от 2500 търговски партньори в Северна Македония и в чужбина - Република Косово, Република Албания, Република България и Република Сърбия.
През последните шест години община Ловеч показва качества, които я характеризират като област с устойчива, балансирана и стабилна бизнес среда. Това става благодарение на съвкупност от много фактори, включително местната власт, които оказват положително въздействие върху бизнеса.
На макроикономическо равнище Ловеч отчита подкрепата на държавата, както и възможността да използва различните европейски програми, чрез които да подобри инфраструктурата в индустриалните райони. Друг фактор е строежът на АМ „Хемус“ - още преди да достигне до района на Ловеч, вече се отчита от инвеститорите като важен фактор. Ценно е и наличието на качествена образователна, медицинска и социална мрежа, както и редица процедурни улеснения за инвеститорите.
Заводът на германската VOSS Automotive край Ловеч започна производство през юни 2019 година, като доставя автомобилни компоненти на VW и Daimler. Инвестицията в оборудване е над 15 млн. евро. Има подписани поръчки до 2031 г. Компанията работи под наем в помещенията на бившия завод "Литекс" в село Баховица. В момента работят над 200 души, но в бъдеще ще се увеличат до 1000.
Фирмата ANSA BORIMA влезе в Ловеч през 2019 г., но много бързо разви своето производство. Тя е специализирана в създаване на телекомуникационно оборудване и е доставчик на световни фирми като "Шнайдер Електрик" и ABB. През 2020 г. регистрира 60% ръст на производството. Там работят 190 души, предстои ново разширение. Фирмата е пример за успешно интензивно развитие, разположена в Ceвepнaтa индycтpиaлнa зoнa на града.
Германският производител на електрически автомобили Next.e.Go обяви инвестиция за 140 млн. евро за нов завод в Ловеч. Ще бъдат разкрити 1000 работни места. Очаква се първата копка да е през април 2022 г. С производството на електрически коли Ловеч се присъединява към идеята за екологична и чиста природа. Стартъпът среща силно местно партньорство в лицето на бpaтятa Kиpил и Гeopги Дoмycчиeви, ползва се терен на завод „Бaлĸaн“. Сътрудничество с Община Ловеч е на изключително високо ниво и работи като „швейцарски часовник”, както каза в интервю арх. Любомир Станиславов, изпълнителен директор на "Аутомотив Клъстер България" и на e.GO Mobile България.
Друг голям бъдещ проект е изграждане на фотоволтаичен парк край село Славяни в местността Кремъка, бивш военен терен. Паркът ще се строи от „Йотов и син“ ООД и е на площ 1142 кв. км, обиколката му е 8,6 км. Освен това бившата казарма в центъра на града ще бъде преустроена в модерен градски парк.
Тези резултати са плод на една целенасочена, открита общинска политика за привличане на инвестиции. Политика, която изгражда, поддържа и развива трайно и успешно пазарното присъствие на фирмите.
Най-мащабният бизнес форум на Балканите се организира с партньорството на Посолството на Република Косово в България, Посолството на Република България в Прищина, Търговско-Промишлена Камара на Косово, Министерство на Индустрията и Търговията на Косово, Българска Търговско Промишлена Палата, Българо-Турска Търговско-индустриална Камара, Македонско-Българска Стопанска Камара, Българо-Македонска Търговска Камара, Бизнес Магазин Албания, Гръцко-руската търговска камара и други.