По инициатива на Андрей Новаков: ЕС обсъжда подкрепа за държавите за справяне с бежанската вълна от Украйна

Политика

09-03-2022, 11:35

Снимка:

ЕНП/ГЕРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Европейските институции обсъждат възможности за предоставяне на средства за държавите, приемащи бежанци от военния конфликт в Украйна. Идеята на българския евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков за специален механизъм за финансиране беше разгледана на първата среща на председателстваната от него работна група за мониторинг на кохезионната политика в Европейския парламент.

Новаков представи идеята си още в началото на м. март на извънредната сесия на Европарламента, посветена на военния конфликт в Украйна. Тогава той предложи да бъде създаден специален финансов пакет с неизползваните средства по линия на кохезионната политика от изминалия програмен период, които да бъдат предоставени на държавите-членки за справяне с най-спешните нужди по осигуряване на подслон и защита на мигрантите. Новаков посочи като пример аналогичен подход на ЕС за справяне с COVID кризата през 2020 г., когато отново той внесе предложенията за промяна в регламентите, позволяващи неизползваните средства от политиката по сближаване да бъдат пренасочени спешно за справяне с последиците от пандемията.

Междувременно представители на Европейската комисия също заговориха за възможността правилата за управление на средствата по оперативните програми да бъдат адаптирани така, че да може в кратки срокове средства от еврофондовете да бъдат ползвани за разрешаване на най-спешните нужди за справяне с бежанската вълна.

Новаков, който е и координатор на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европейския парламент, подчерта, че наличното финансиране може да се ползва със задна дата и да покрива 100% от разходите на държавите, приемащи бежанския поток. Предложението е с тези средства да бъдат осигурявани спешна медицинска помощ, храна, вода и медикаменти, както и да бъдат покривани разходи по транспорт и настаняване на мигрантите.

Дейността на новосъздадената работна група за мониторинг на кохезионната политика към ЕНП ще бъде съсредоточена върху оценка на проектите от изминалия програмен период, както и навременния старт на проекти от новата бюджетна рамка до 2027 г. В групата участват членове на Европейския парламент от всички държави-членки. Те ще провеждат срещи с представители на всички участници в процеса по управление на средствата от ЕС, включително съвместни заседания с европейски комисари, членове на Европейската сметна палата и ОЛАФ, с експерти и представители на националните и местните власти.

Андрей Новаков е член на ЕП за втори пореден мандат. Той работи по Общия регламент за управлението на средствата от ЕС в новия програмен период и бе  докладчик по пакета REACT-EU за мерките за преодоляване на последиците от пандемията COVID-19. Координатор е на Групата на ЕНП в Комисията по регионално развитие на Европарламента и участва в още три парламентарни комисии - Комисията по бюджети (BUDG), Комисията по транспорт и туризъм (TRAN), и Комисията по бюджетен контрол (CONT).