Поредна тежка нощ в Украйна, отново има загинали цивилни

Свят

10-03-2022, 08:47

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Поразени са жилищни райони и газопровод

В 15-ия ден от руската инвазия в Украйна столицата Киев осъмна за поредна сутрин със сирени за въздушно нападение, предаде Би Би Си. Малко след полунощ беше съобщено и за нанесени удари по жилищни райони и газопровод в град Охтирка, област Суми, има информации и за загинaли хора. 

Поразени са жилищни райони и газопровод, съобщават местните власти. Най-малко трима цивилни са убити  - 13 годишно момче и две жени. 

Вчера при ракетния обстрел в Мариупол срещу болница за майки и деца пострадаха най-малко 17 души. За момента няма потвърдени смъртни случаи, пише БНР.

„Още не знаем броя на пострадалите, но се опасяваме от най-лошото", коментира изпълнителният директор на УНИЦЕФ Катрин Ръсел. А генералният секретар на ООН Антониу Гутериш нарече атаката „ужасяваща“, както и призова „това безсмислено насилие да спре“.

Руската атака срещу детска болница беше осъдена и от ООН, САЩ и хуманитарни организации, сред които и „Лекари без граници“.

Нападението предизвика негодувание в цяла Европа. Остро реагира и украинският президент Володимир Зеленски, който обвини Русия в геноцид и призова за налагане на още по-тежки санкции на Москва.

Външният министър на Великобритания Лиз Тръс, която е във Вашингтон за среща с американския ѝ колега Антъни Блинкън, осъди нападението в Мариупол като „абсолютно безразсъдно и умопомрачително“. Тя отхвърли призивите на Украйна за налагане от Запада на зона, забранена за полети, защото това ще доведе до пряка конфронтация между НАТО и Русия, а това по нейните думи е нежелано.

1207 цивилни са загинали по време на 9-дневната обсада на Мариупол, каза кметът Вадим Бойченко.

От службата за правата на човека към ООН съобщиха, че само за последното денонощие цивилните жертви са 89.

В телефонен разговор снощи британският премиер Борис Джонсън обеща на украинския президент Володомир Зеленски да затегне още санкциите срещу Русия. Зеленски написа в Туитър, че двамата с Джонсън са обсъдили също „по-нататъшната подкрепа, включително отбранителна помощ“.

Най-малко 35 000 цивилни са били евакуирани от обсадените украински градове вчера, съобщи още Зеленски във видеобръщение:

„Три хуманитарни коридора  позволиха на жителите да напуснат Суми, Енергодар и районите около Киев. Евакуацията трябва да продължи и днес с още три маршрута - за градовете Мариупол, Волноваха  и Изюм“.

Според оценка на САЩ около 6000 руски военнослужещи са убити в Украйна от началото на войната, но точен брой на загиналите не е възможно да бъде установе.

Спешно финансиране с 1,4 млрд. долара за Украйна е одобрено от Управителния съвет на Международния валутен фонд. Със средствата ще се помогне на Украйна да посрещне спешните нужди на платежния си баланс, които произлизат от последиците на продължаващата война. 

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева заяви, че руската инвазия ще доведе до дълбока рецесия тази година.