Обвиненият за шпионаж български генерал от резерва остава под домашен арест

Крими

10-03-2022, 11:05

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Определената от Специализирания наказателен съд мярка за неотклонение „домашен арест“ на български генерал от резерва остава в сила, след като не бе обжалвана от него и защитата му в законоустановения срок, информират от прокуратурата.

На 02.03.2022 г.  висшият военен от резерва бе задържан и привлечен като обвиняем от Специализираната прокуратура за това, че се е поставил в услуга на чужда държава, извършвайки нерегламентирана разузнавателна дейност.

На 03.03.2022 г. в закрито съдебно заседание съдът прие, че в кориците на делото са налице достатъчно разумни основания за съпричастност на обвиняемия към вмененото му престъпно деяние и определи втората по тежест мярка за процесуална принуда, отчитайки здравословното му състояние.

В хода на разследването бе установено, че висшият военен е имал достъп до класифицирана информация, отнасяща се до НАТО и ЕС. Събирал е данни за вътрешно-политически въпроси на Република България и ги е предавал на служител в чужда дипломатическа мисия - съветник в политическата секция на посолството на Руската Федерация в София.