Благоевград предостави социалните си жилища за потърпевши от войната в Украйна

Настаняването им няма да е за сметка на нуждаещи се благоевградчани

Общинските съветници в Благоевград одобриха предоставянето на свободни социални жилища в квартал „Освобождение“ на бежанци от военния конфликт в Украйна.
По време на заседание на Общински съвет кметът Стоянов заяви, че настаняването на украински граждани няма да ограничи възможностите за социално-икономическа интеграция на целевите групи по проекта, по който са изградени трите сгради.
„Община Благоевград няма да върне нито един наш съгражданин, който отговаря на критериите за настаняване. В същото време обаче трябва да действаме своевременно и адекватно, за да помогнем на хора, пострадали от войната в Украйна.“, призова кметът Стоянов по време на дискусията по повод направеното предложение в ОбС.
Община Благоевград работи активно в посока съдействие на украинските граждани, пристигнали в Благоевград, за интегрирането им към местната общност.
Към момента Община Благоевград разполага със 141 броя свободи социални жилища в квартал „Освобождение“. 129 са едностайни, 10 са двустайни, а 2 са тристайни, като част от всички тях са пригодени и за хора в неравностойно положение.
В края на месец февруари Община Благоевград създаде и Координационен център в помощ на засегнатите от размириците в Украйна. В него са завили участие доброволци с готовност да оказват съдействие чрез различни механизми (превоз на нуждаещи се, превод на и от украински език и др.).
Съвместно с БЧК бе отворен и пункт за продукти и вещи от първа необходимост.
Той е ситуиран в офиса на БЧК, който се намира на бул.„Св.св. Кирил и Методий“ №29 в областния център. На място могат да бъдат предавани и парични помощи.