Отново се повишават случаите на коронавирус във Великобритания

Един на всеки 25 британци е със заболяване

Заразяванията с Covid-19 във Великобритания отново се увеличават, като националната статистиката отчита, че един на всеки 25 британци е със заболяване, предаде БНР.

В Шотландия 300 000 или един на всеки 18 души имат коронавирус. Това е най-високото ниво на заразяване от началото на пандемията. Подвариант на Омикрон, наричан BA.2, сега е смятан за най-честият вирус в повечето части на Обединеното кралство. От националната статистика заявиха, че е още твърде рано да се каже какво стои зад последното увеличение на случаите. Някои учени смятат, че по-голямото разпространение на варианта BA.2 се дължи на кобинацията от облекчаване на ограниченията и постепенното отслабване на защитата за имунната система, която осигуряват ваксините.

Запитан дали има основания за притеснения от подварианта на Омикрон, здравният министър Саджид Джавид каза, че правителството изобщо не е разтревожено, защото Омикрон е бил последният вариант, представляващ загриженост, но страната успешно се е справила с опасността. Властите обаче продължават внимателно да следят ситуацията.