Франция се готви да посрещне до 100 000 бежанци от Украйна

Украинските бежанци във Франция вече са над 10 000

Франция разширява капацитета си, за да посрещне до 100 000 бежанци от Украйна. На фона на историческата солидарност към търсещите спасение украинци, правозащитници сочат с пръст предимствата им пред бежанците от други страни, предаде БНР.

Украинските бежанци във Франция вече са над 10 000, настанени предимно около Париж и в Източна Франция. Досега са използвани над 3 000 от 25 000 за спешно настаняване, но капацитетът се разширява. Според АФП досега са постъпили 20 000 предложения за подслон само от граждани. Най-трудното обаче тепърва предстои: ако първите бежанци идват главно при роднини и познати, следващите вълни ще бъдат от хора без никакви средства. Те ще имат незабавен достъп до работа, образование и медицински грижи и помощи за жилище и 14 евро на ден дори да не искат убежище, според Службата по имиграция и интеграция. 

Механизмът за временна защита, задействан за първи път в Европа, върви отлично според правозащитните организации. Те обаче алармират, че това е несправедливо към вече дошлите бежанци от Афганистан, Судан и други страни на конфликти, които пребивават в мизерия.

Бежанският поток възбуди крайнодесните партии, които алармират за нелегално проникване на неукрайнски мигранти от страни като Алжир. Според властите обаче бежанците с не украинско гражданство са по-малко от 3% - студенти или временно пребиваващи в Украйна. Правен проблем представляват и тези с двойно гражданство.

Франция обеща фонд от 1 милион евро за помощ на културни дейци от Украйна, но и на дисиденти от Русия.