БАЗ и СЗБ: Пълна подигравка с бизнеса - 118,84 лв. компенсации при 14 000 лв. сметка за ток

Общество

14-03-2022, 12:07

Снимка:

БАЗ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Безпрецедентна арогантност и безмилостно изтребление на българския бизнес - това е Промяната", заявиха от бранша

Ставаме свидетели на пореден абсурд при започналите да валят фактури за ток за месец февруари 2022 г. Собственик на заведение получи сметка за ток на стойност 13 829 лв., в която отразените във фактурата  компенсации, широко рекламирани от държавата, са в размер на 118.84 лв. И това при положение, че в сравнение на същия период на минали години същият обект е плащал 5 до 6000 лв. Това се посочва в позиция на Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България.

Провизиите в нея показват:

Обща сума:            13 829 лв.
Компенсация:         118.84 лв.
Сума за плащане:  13 710 лв.

"Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват искреното си възмущение от рекета, който част от енергоразпределителните дружества с любезното съдействие на правителството упражняват върху изнемогващия български бизнес! Недопустимо е да ни мачкате по този начин, уважаеми госпожи и господа управляващи", завяват от бранша. 

"В същото време с изумление следим изявите на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев, който първо на парламентарен контрол обяви, че „Туристическият сектор е изключително добре финансиран по разнообразие от различни програми…“, а след това добави, че „мярката 60/40 ще приключи на 30 юни.“, допълват представителите на заведенията

"Дебело подчертаваме, че реално работещи програми за подпомагане на туристическия бранш реално няма от поне година, а спирането на мярката 60/40 всъщност не е сериозен проблем, защото след редизайна й, тя стана неизползваема за истинския бизнес и от нея можеха да се възползват само държавни предприятия на прага на фалита", пишат от БАЗ и СЗБ. 

"От вицепремиера Василев научихме също, че българския бизнес вече не се нуждае от подкрепа, защото цените на газа у нас били най-ниските в Европа. На този фон изтръсканата държавна хазна се пълни чрез рекет от Националната агенция за приходите, която прави всичко възможно да прибере обратно получената вече от бизнеса подкрепа", възмущават се ресторантьорите.

"Основата на настоящото правителство дойде с анонс, че това са хора, развили свой бизнес и ориентирани към проблемите на колегите си предприемачи. Нищо подобно! Удариха ни здраво и ни казаха в очите да се спасяваме поединично под засилващите се удари на държавата! Благодарим ви! Но е интересно, който и да е на власт догодина, откъде ще събира данъци и ще пълни хазната… Безпрецедентна арогантност и безмилостно изтребление на българския бизнес - това е Промяната", заявяват от организациите на заведенията у нас.