Инфлацията в България стана двуцифрена

Портфейл

15-03-2022, 11:26

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

С 10 процента за година са нараснали цените през февруари

Инфлацията у нас през февруари стана двуцифрена. Tова показват данните на Националния статистически институт, предаде bTV. Спрямо втория месец на 2021 година у нас цените са нараснали с 10%.

За последно индексът на потребителските цени у нас е бил с двуцифрено изражение през октомври 2008г., когато статистиката е отчела 10,9% годишно поскъпване.

Спрямо януари тази година инфлацията през февруари е 1,4%.

През февруари 2022 г. спрямо предходния месец цените на стоките и услугите в потребителските групи са се променили, както следва:

хранителни продукти и безалкохолни напитки - увеличение с 3.3%;

алкохолни напитки и тютюневи изделия - увеличение с 0.3%;

облекло и обувки - намаление с 1.0%;

жилища, вода, електроенергия, газ и други горива - намаление с 0.4%;

жилищно обзавеждане, домакински уреди и принадлежности и обичайно поддържане

на дома - увеличение с 1.3%;

здравеопазване - увеличение с 0.3%;

транспорт - увеличение с 1.7%;

съобщения - увеличение с 1.1%;

развлечения и култура - намаление с 1.0%;

образование - увеличение с 0.2%;

ресторанти и хотели - увеличение с 1.9%;

разнообразни стоки и услуги - увеличение с 1.1%.

През февруари 2022 г. са се увеличили цените на следните хранителни продукти: ориз – с 2.5%, брашно - с 4.2%, хляб - с 1.1%, макаронени изделия - с 1.3%, месо от едър рогат добитък – с 2.3%, свинско месо - с 1.4%, месо от домашни птици - с 4.1%, малотрайни и трайни колбаси - съответно с 2.5 и 1.6%, риба - с 0.9%, пълномаслено и нискомаслено прясно мляко - съответно с 3.1 и 2.9%, кисело мляко - с 0.9%, сирене - с 1.6%, кашкавал - с 1.1%, извара - с 2.0%, яйца - с 0.8%, млечни масла - с 4.0%, маргарин - с 4.5%, олио - с 1.0%, ябълки - с 5.2%, цитрусови и южни плодове - с 2.4%, домати - с 27.4%, краставици - със 17.4%, зеле - с 14.3%, пипер - с 23.3%, зрял лук и чесън - съответно с 1.4 и 2.2%, зелен лук и праз - с 4.9%, кореноплодни зеленчуци (моркови и червено цвекло) - с 1.4%, листни зеленчуци - с 4.1%, маслини - с 5.1%, гъби - с 2.2%, зрял боб - с 1.6%, захар - с 1.9%, оцет - с 1.6%, сол - с 2.1%, кафе - с 6.7%, чай - с 1.5%, минерална вода - с 3.1%, газирани напитки - с 2.2%, ракии - с 1.7%, вина - с 2.3%, бира - с 0.6%, и други.