Проверяват за резервни количества ваксини за децата от Украйна

Мисия Варна

16-03-2022, 17:01

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Разликата в имунизационните календари между България и Украйна е единствено по отношение на ваксината срещу пневмококи

Във фризерите на РЗИ-Варна, както и в складовете в София, има резервни количества ваксини от задължителния имунизационен календар за децата. Това съобщи за Радио Варна д-р Димитър Христов от здравната инспекция в морската столица по повод изготвения имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна.

От ваксините от задължителния имунизационен календар единствено ваксината срещу морбили, паротит и рубеола ( MMRvaxPro ) може да бъде купена от аптечната мрежа. Доставките на биопродуктите се извършва след предварителна заявка. За 2022 година заявката е изпратена през август миналата година, което означава, че резервните количества в РЗИ-Варна са ограничени. Очакват се доставки и допълнителни насоки от Министерство на здравеопазването за повишената нужда от биопродукти.

Разликата в имунизационните календари между България и Украйна е единствено по отношение на ваксината срещу пневмококи (Streptococcus pneumonia ), уточни д-р Христов. Тази ваксина е част от календара само в България. Предстои приравняване на плановете, като ще се поставят само две дози от ваксината в интервал от два месеца за тези деца, които имат всички ваксини от задължителния имунизационен календар на Украйна. Ваксината срещу полиомиелит се прилага сходно като брой приеми и възраст, но с разликата, че в Украйна е налична орална и инактивирана полиомиелитна ваксина, а в България от 2010 година се прилага само инактивирана форма.

Ако децата нямат имунизационен паспорт, те ще се смятат за неваксинирани и имунизацията им ще започне отначало.

Поставянето на ваксини на децата на украинските бежанци ще може да се извършва в имунизационния кабинет към РЗИ-Варна.

Все още няма решение как ще се процедира с желаещите да си поставят ваксина срещу Ковид-19, каза д-р Димитър Христов.