Зеленски призова Конгреса на САЩ за допълнителна военна помощ

Свят

16-03-2022, 18:02

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Той отново призова Съединените щати да създадат зона, забранена за полети над Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски призова Конгреса на САЩ за допълнителна военна помощ, за да помогне за защитата на украинското въздушно пространство, предаде БНР, позовавайки се на Ройтерс.

Той отново призова Съединените щати да създадат зона, забранена за полети над Украйна. "Русия сее от украинското небе смърт", каза Зеленски във видеообръщение към конгресмените.

"Прекалено ли е да се иска да се създаде зона, забранена за полети над Украйна?", попита той по време на речта си пред американските законодатели, като добави, че ако не може да бъде създадена забранена за полети зона, САЩ могат да осигурят на Киев повече оръжия и боеприпаси. "И вие знаете, че те съществуват и ги имате, но те не са в Украйна, не са в украинското небе."

Зеленски отново призова за повече санкции срещу Русия, по-специално срещу всички политици в Русия, които не спират да подкрепят военната операция. Той също така призова американските членове на Конгреса да оказват натиск върху всички американски компании да напуснат Русия и призова всички американски пристанища да бъдат затворени за руски стоки.

Той се обърна към американския президент Джо Байдън и го призова да бъде не само лидер на свободния свят, а и лидер на мира.

"В момента се решава съдбата на нашата страна", каза Зеленски, добавяйки, че страната му е изправена пред терор, какъвто Европа не е преживявала от Втората световна война.

Той също така предложи създаването на нова международна институция, която да защитава мира и да реагира на природни и на бедствия, причинени от човека.

Украинският президент посочи, че "нови съюзи" и "нови институции" трябва да бъдат сформирани след събитията в неговата страна, като спомена по-конкретно "U-24“ - организация на "отговорните държави". Според него такава група от нации ще има способността "да спре конфликтите незабавно" и да осигури всичко, за да запази мира, каза той пред законодателите на Съединените щати.

Във вторник Зеленски се обърна към Камарата на общините на Канада и също така поиска да затвори "небето и въздушното пространство за руски самолети и ракети".