Увеличава се броят на загиналите цивилни в Украйна

Свят

17-03-2022, 17:41

Снимка:

МО на Украйна

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Междувременно продължава евакуацията на цивилни граждани от фронтовите зони и доставянето на жизнено важни продукти в градовете

Войната в Украйна влиза в четвърта седмица, а съобщенията за загинали цивилни се увеличават все повече, предаде БНР.

Разрушаването на театъра в град Мариупол породи опасения за много жертви. Над 1000 цивилни са се укривали в бомбоубежището на театъра, съобщава се за оцелели под руините от бомбардировката. Не е ясен броят на загиналите.

Продължава да расте броят на жертвите в северния украински град Чернигов. Областният управител Вячеслав Чаус съобщава за 53 жертви на руска атака. По-рано украинските власти съобщиха, че 10 души са убити, докато са чакали на опашка да си купят хляб в Чернигов.

Един човек е загинал при ракетен удар тази сутрин в Киев, съобщават украинските служби. Ударена е жилищна сграда.

Същевременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че се полагат "колосални" усилия за преговорите за примирие с Украйна, които продължават и днес.

В реч пред Бундестага пък украинският президент Володимир Зеленски призова Германия да помогне за разрушаването на новата "стена", издигната от Русия в Европа:

"Не всички разбират, но вие сте отново зад стената. Това не е Берлинска стена. Това е стена в Централна Европа между свободата и липсата на свобода и тази стена става все по-голяма с всяка бомба, която пада върху нашата земя, върху Украйна".

НАТО няма да рискува ескалация на конфликта като се намеси с военна сила, заяви от своя страна германският канцлер Олаф Шолц след среща с генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в Берлин. Думите му бяха повторени и от самия Столтенберг.

"НАТО носи отговорност да предотврати още по-голяма ескалация на този конфликт. Това би било по-опасно и ще причини още страдания, смърт и разрушение. Това е войната на президента Путин. Той трябва да я спре, да изтегли своите сили и да се ангажира с дипломация и добра воля".

Междувременно продължава евакуацията на цивилни граждани от фронтовите зони и доставянето на жизнено важни продукти в градовете. Вчера от Мариупол са успели да излязат 11 хиляди души. За днес са договорени девет "хуманитарни коридора", съобщи вицепремиерът Ирина Верешчук. Над 100 хиляди украински бежанци са напуснали родината си за 24 часа, съобщават от ООН. Така общият им брой от началото на войната вече е близо 3 милиона и 170 хиляди.