Андрей Новаков: България се сбогува с европейския си имидж

Политика

18-03-2022, 11:53

Снимка:

БНТ, кадър

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Според евродепутата последните събития вредят на имиджа на България за дълги години напред

Снощи стана ясно, че България се сбогува с европейския си имидж, доколкото го е имала и с такива практики бе изпратена към Третия свят, където активни политици - лидери на опозиционни партии, заради изразените от тях политически позиции биват изпращани в затвора. Така евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков коментира пред БНТ задържането на бившия премиер Бойко Борисов.

“Ако не беше заради изразени позиции, има си канален ред, по който се действа - да повдигне обвинение, да предяви иск, да остави човек да си ползва законното право на защита - да си наеме адвокат, и в публичен процес да го осъди. Ако го осъди, това вече е работа на българския съд”, заяви той.

Според него действията на МВР, с които “се третира лидер на политическа опозиция като наркотрафикант, терорист, който може да се укрие, да си смени самоличността и да се укрие” са смехотворни.

“Ако имаха някакви данни, хората, които имат претенции, че връщат правовата държава, трябваше да се действат като в правова държава”, подчерта евродепутатът от ГЕРБ.

По думите му, ако европейската прокуратура има нещо общо с извършените арести, е трябвало да има досъдебно производство, в което българските прокурори - част от европейските, да бъдат включени, а те не участват в това.

“Това, което казва МВР е, че е по сигнали, свързани с рекет. Европейската прокуратура няма общо с това”, беше категоричен Новаков.

За него последните събития вредят на имиджа на България за дълги години напред.

“От тук насетне всеки, който се занимава с политика, ще знае, че по всяко време някой може да ти пропне на врата и да те изведе в полицията пред очите на децата ти”, категоричен беше той.

Евродепутатът от ГЕРБ заяви, че ако МВР не оповести публично доказателствата, с които разполага, правителството трябва да подаде оставка.