САЩ изпращат една рота "Страйкър" в България

Политика

19-03-2022, 16:11

Снимка:

МС

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Засега говорим само за хуманитарна помощ, заяви Петков

Укрепването на източния фланг на НАТО бе тема на разговор между министър-председателя Кирил Петков и министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин. Освен разговорите за сътрудничество във военната сфера, са били дискутирани и други теми като логистика и борба с корупцията. 

"САЩ се съгласиха да предоставят една рота "Страйкър". Това е силен знак към всички наши съюзници в НАТО и се надявам, че и други държави ще изпратят своите елементи към българската бойна група. Тази група ще е под командването на върховния главнокомандващ на НАТО за Европа и ще предложим българин за командир на бойната група", заяви Кирил Петков.

"Бидейки толкова близо до конфликта, в този момент военна помощ към Украйна няма да бъде възможна и този тип помощ би следвало да се случва само ако мине през българския парламент. В този момент говорим само за хуманитарна помощ", посочи Петков.

Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин определи като много важна стъпка създаването на многонационална бойна група на НАТО в България. Той определи ангажимента на страната ни да модернизира отбраната като пример за други държави съюзници в пакта. Остин даде висока оценка на усилията на страната ни за предоставяне на хуманитарна помощ за Украйна и в подкрепа на бягащите от войната. По думите на Остин руската агресия е сплотила не само украинския народ, но и НАТО и свободния свят. Продължаваме да работим за траен мир и сигурност в Европа, категоричен беше секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин.

Докато в Министерския съвет се обсъждаше военното сътрудничество между България и САЩ, от партия "Възраждане" организираха протест с настояване за излизане от НАТО и оставката на кабинета "Петков".