Политолог: Да арестуваш лидера на опозицията е ядреният бутон в политиката

Политика

20-03-2022, 15:11

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, за да го направиш с неотложност", категоричен е Димитър Ганев

"Това е ядреният бутон в политиката – да арестуваш лидера на опозицията", заяви политологът Димитър Ганев от Изследователски център „Тренд“ в предаването „Неделя 150“ по БНР.

"Трябва да имаш неопровержими доказателства в посока на този арест, за да го направиш с неотложност. Това, което ме притеснява, е, че тази неотложност, доколкото разбирам, е на база свидетелски показания на министър-председателя, което утежнява ситуацията още повече.", посочи Ганев.

Политически това е частична реабилитация на ГЕРБ и на Борисов, смята Ганев, който вижда „бумерангов ефект“ и война на интерпретации оттук нататък.

"Когато става дума за арест на лидера на опозицията, това е политически акт преди всичко, не е само задържане на физическо лице. В случая ти си длъжен да имаш такива доказателства, чрез които да убедиш публиката, че ти си прав, че има нужда от това нещо. Иначе оставаме с горчив привкус. Точно това не видяхме.“, отбеляза Ганев.

"Ако става дума за подхлъзване от страна на някого, не знам каква е ролята на Бойко Рашков. Ако няма отговорност, която да се поеме, това ще тежи като воденичен камък на това управление“, коментира още Ганев.

По думите му партньорите в управлението са разбрали от медиите за арестите, а президентът е реагирал „доста хладно“, с разумна позиция, което е „още една стъпка в дистанцията спрямо премиера“.

"Не виждам какво спечелиха от това. Не виждам един пункт, по който да спечелиха, освен че за пореден път казаха – ние сме добрите, прокуратурата е лоша“, обобщи казуса политологът.