Евродепутати от ЕНП пристигат в София заради ареста на Борисов

Политика

21-03-2022, 11:05

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Мисията е сформирана спешно от председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер

Мисия на парламентарната група на Европейската народна партия в Европарламента пристига в София, за да разследва обстоятелствата около ареста на бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на финансите Владислав Горанов и пиара на бившия министър-председател Севдeлина Арнаудова, съобщава БНР.

Мисията е сформирана спешно от председателя на групата на ЕНП в ЕП Манфред Вебер. В нея влизат председателката на комисията по бюджетен контрол Моника Холмайер и говорителят на ЕНП в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европарламента Йерун Ленаарс.

Двамата са поискали срещи със засегнатите страни, в т.ч. с премиера Кирил Петков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с главния прокурор Иван Гешев.

От групата припомнят, че комисията по бюджетен контрол отговаря за бюджетния контрол на всички институции и всички финансови средства на ЕС, в т.ч. и за обвързващия механизъм. Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи пък е компетентна за вътрешната сигурност и върховенството на закона.

Мисията е предвидена само за един ден.

Манфред Вебер вече заяви, че арестът на бившия министър-председател повдига много въпроси, които спешно трябва да бъдат изяснени.