Иван Гешев кани Надежда Йорданова и Христо Иванов на дебат

Политика

21-03-2022, 17:32

Снимка:

ПРБ

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Главният прокурор предлага той да е публичен

Главният прокурор Иван Гешев изпрати писма до министъра на правосъдието Надежда Йорданова и до председателя на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов, с които ги кани на публичен дебат по изготвения от Министерството на правосъдието и внесен за обсъждане законопроект за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт, с който се предлага закриване на специализираното правосъдие, съобщават от Прокуратурата.

В писмото се потвърждава, че Прокуратурата изцяло подкрепя идеята за необходимост от съдебна реформа с цел оптимизиране на наказателния процес и гарантиране върховенството на закона, но „за съжаление съкратените срокове на общественото обсъждане не позволиха да се развие желаният от магистратите дебат“, се казва още в прессъобщението. 

Главният прокурор посочва, че предвид показаната лична ангажираност и отговорност на поканените, провеждането на професионален диалог пред медиите в широк формат по важен за обществото въпрос, какъвто е закриването на специализираното правосъдие, винаги е от значение за вземането на най-полезното решение.

„Предвид общите ни приоритети за откритост, прозрачност и отчетност, споделям убеждението, че провеждането на публичен дебат би предоставил на българските граждани възможността да се запознаят, както с Вашите, така и с моите юридически аргументи не само по посочената тема, но и по отношение на теми, касаещи начините за постигане на високо чувство на справедливост у българските граждани“, отбелязва в поканата си главният прокурор.

Иван Гешев  е готов да участва в публичния дебат в удобно за Надежда Йорданова и Христо Иванов време в сградата на Народното събрание или в Министерски съвет, с изключение на всеки четвъртък от работната седмица предвид провеждането на заседание на ВСС по искане на министъра на правосъдието. Прокуратурата потвърждава намеренията си за ефективно и ползотворно сътрудничество в духа на общата цел за гарантиране правата на гражданите и осигуряването на справедливо правосъдие.