Спецпрокуратурата получи материалите за Васил Божков

Общество

24-03-2022, 10:53

Снимка:

архив

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Преписката е предоставена на наблюдаващ прокурор

В Специализирана прокуратура постъпиха по компетентност от Върховната касационна прокуратура материали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и НАП, както и медийни публикации, касаещи лицето В.Б. - привлечен в качеството на обвиняем по 4 досъдебни производства на СП и един от санкционираните български граждани по глобалния закон „Магнитски“. Това съобщиха от пресцентъра на Спецпрокуратурата.

Материалите са събрани в рамките на водена от ВКП проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт относно предоставен списък от министър-председателя г-н Кирил Петков, сочещ евентуално извършени престъпления от общ характер от 19 лица, сред които и В.Б.

Така постъпилата преписка е предоставена на наблюдаващ прокурор, който да прецени присъединяването на материалите към образувано до момента досъдебно производство по отношение на В.Б.

За последващите действия по предоставените от ВКП материали българската общественост ще бъде своевременно информирана.

За своите действия спрямо обвиняемия В.Б. Специализирана прокуратура е предоставяла своевременна и максимално широка по обем информация. Част от нея се съдържа в следните линкове:

https://prb.bg/sp/bg/news/38722-syob-sht-enie-na-specializiranata-prokuratura-2.

https://prb.bg/sp/bg/news/39681-syobshtenie-na-specializiranata-prokuratura-2

https://prb.bg/sp/bg/news/57162-spetsializirana-prokuratura-uprazhnyava-pravoto-si-na-otgovor-vav-vrazka-s-never

"С оглед препятстване разпространението на невярна или манипулативна информация за действията на прокуратурата призоваваме представителите на медиите и българските граждани да се осведомяват от достоверни източници", заявиха от пресцентъра на прокуратурата.