Галъп: Страховете на европейците са инфлацията и войната в Украйна

61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните-членки на ЕС

Най-големите притеснения на гражданите на Европейския съюз в момента са инфлацията и войната в Украйна, показва европейският сондаж "Галъп интернешънъл", проведен от 7 до 22 март в 24 държави сред 24 хиляди пълнолетни граждани.

Страховете на европейските граждани: инфлация, война, намаляване на енергийните доставки
Най-големите притеснения на гражданите на ЕС в момента са повишаващите се цени, страхът от разширяване на конфликта в Украйна и възможният недостиг на енергийни доставки. Проблеми, които бяха в челото на списъка с приоритети преди месец, като пандемията от ковид и климатичните промени, сега за избледнели в своята значимост.

Енергийни доставки
Осъзнаването на зависимостите на националните държави от руски внос е ясно (79% средно за ЕС), само Швеция се възприема като по-скоро независима от руската енергия. Преминаването към възобновяеми източници с цел да се намали зависимостта от руските енергийни доставки е добре възприето във всички държави (91%).

Национална сигурност
Повече от половината от европейските граждани са притеснени, че екипировката и оперативните възможности на армията в тяхната държава не са задоволителни. 52% казват, че разходите за защита на тяхната страна трябва да се увеличат. Мнозинство от 60% сред анкетираните във всички страни подкрепя създаването на обща европейска армия. Желанието да се направи такава армия е най-високо в Португалия и Полша, Белгия, Литва, Испания и Румъния.

Подкрепа за Украйна
Повече от половината от гражданите на ЕС вярват, че вече сме предоставили достатъчно подкрепа на Украйна. 43% биха искали да видят дори повече помощ Португалия, Испания, Ирландия, Франция, Финландия и Швеция изразяват в най-голяма степен солидарност.
Има висока готовност за приемане на бежанци в ЕС: повече от 90% от гражданите на Съюза са в подкрепа на приемането на бежанци. 50% подкрепят неограничен прием на бежанци. 44% предпочитат все пак да има ограничения.
Само една пета са твърдо против приемането на Украйна в ЕС. 52% казват, че Украйна трябва да се присъедини към Съюза, 27% не могат да преценят. Полша, Естония, Литва, Ирландия и Испания подкрепят в най-голяма степен присъединяването на Украйна към ЕС.
42% подкрепят европейските санкции срещу Русия, а 43% дори биха искали да видят повече санкции. Само 15% казват, че санкциите са твърде строги – това мнение е най-популярно в Гърция, източните страни от Съюза – България, Словакия и Унгария, както и извън ЕС – в Сърбия.
Нагласи към Европейския съюз
61% виждат голямо единодействие в днешната ситуация между страните-членки на ЕС, а за 63% ЕС е стабилизираща света сила. Широкото мнозинство (78%) вярва, че ЕС трябва да играе по-активна роля в световната политика. В сравнение с останалите страни-членки нагласите към ЕС са най-негативни в Гърция и България. Нагласите в Сърбия, която е със статут на страна кандидат за членство, също са критични към ЕС.

 Снимка на Деня

Щрихи от Плевен