От 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно

Общество

29-03-2022, 13:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Парламентарната комисия по здравеопазване обсъди новите правила, които ще влязат в сила след края на извънредната епидемична обстановка на 31 март.

Депутати от управляващата коалиция предлагат министърът на здравеопазването и районните здравни инспекции да имат право да налагат базови ограничителни мерки като носене на маски и спазване на отстояние и без да има обявена извънредна обстановка, предаде БНТ.

Предложението е част от промени в Закона за здравето.

Преди началото на заседанието председателят на здравната комисия в парламента доц. Антон Тонев обяви, че на 1 април носенето на маски ще бъде пожелателно.

Причината - промените в Закона за здравето, които дават право на здравния министър да налага мерки след края на извънредната епидемична обстановка, ако бъдат приети, ще влязат в сила най-вероятно първата седмица на април.

Според Петко Салчев, управител на НЗОК, решението е на законодателната власт, но в законопроекта са заложени дейности, които не са предвидени в бюджета на здравната каса. Касата ще е задължена например при една епидемия от грип, при определени условия, да сключва договори за допълнителни легла.