Експерти: В молове и в градски транспорт трябва да се запазят маските

Общество

30-03-2022, 08:48

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

"Епидемията затихва, но изобщо не е приключила“, каза проф. Огнян Кунчев

В моловете и в градския транспорт трябва да се запазят маските, смятат математикът проф. Огнян Кунчев и пулмологът доц. Рада Маркова.

От 1 април властта предвижда пълно отпадане на всички мерки срещу COVID-19 с изключение на карантината. От тогава спира да действа и извънредната епидемична обстановка, в която се намираме през последните 2 години.

"Епидемията затихва, но изобщо не е приключила“, каза Огнян Кунчев в ефира на bTV.

"В момента сме свидетели на една много мощна грипна вълна сред децата. Грипът успя да си прокара път в края на летния сезон и с надежда очакваме пролетната ваканция, когато се надяваме тази грипна вълна да спадне. Тези мерки бяха много важни и за сезонните инфекции“, каза доц. Маркова.

Според нея отпадането на маските на обществени места няма да доведе до съществена промяна в поведението на хората, защото който е убеден, че трябва да носи маска, ще носи такава и след отпадането на мярката.

Маркова очерта и друг аспект на отпадането на епидемичната обстановка, свързан със заплащането в здравния сектор. „Махането на тази епидемична обстановка ще доведе до премахване на всички финансови стимули, които се даваха две години на хората, които работят на първа линия. Това ще постави един много сериозен въпрос пред здравното и финансовото министерство, които ще трябва да преоценят изцяло заплащането в сферата ни“, каза тя.

Относно тестването и дали ще има безплатни PCR тестове и след отпадането на извънредната епидемична обстановка, Огнян Кунчев коментира, че и сега не се знае точно колко българи са се сблъскали с вируса.