Нов скок в цената на газа от 1 април

Общество

30-03-2022, 11:07

Снимка:

pixabay

Автор:

Bulgariautre.bg

Всичко от Автора

Увеличението е 13.35% спрямо март

Регулираната цената на природния газ за м. април би била около 128 лв/МВч., ако решението на Комисията за енергийно и водно регулиране беше взето към вторник - 29.03. В същото време газовите пазари са волатилни и са чувствителни на всяка информация за развитието на военния конфликт в Украйна като са възможни увеличения на цените в следващите дни до края на месеца. Само за днес, 30.03, цената на газа на борсите се е покачила с 15%, което неминуемо се отразява на цената на „Булгаргаз“ за месец пприл. Очакванията на регулатора са за по-ниска цена от предложената в първоначалното заявление на „Булгаргаз“ от 179,36 лв./МВч.

Комисията ще вземе окончателно решение за цената на природния газ за месец април на 01.04.2022 г. В него ще бъдат отчетени стойностите на международните котировки към 31 март 2022 г.

Това стана ясно на откритото заседание на КЕВР в специализиран състав „Енергетика“, на което беше обсъдено внесеното на 11.03.2022 г. заявление на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на газа за м. април.

 „Сегашният начин на внасяне на заявление 20 дни преди датата, на която регулаторът утвърждава цената, не е адекватен. Това създава излишно напрежение сред обществото и индустриалните потребители, защото не им позволява да имат реална представа за цената и да направят своите разчети. Поради това Комисията ще промени Наредбата за регулиране на цените на природния газ, с което газовият доставчик да внася заявлението си не в началото на месеца, а в срок от 7-10 дни преди утвърждаването на цената“, заяви на заседанието председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

Откритото заседание беше излъчено онлайн на интернет страницата на регулатора.